Στην Ελλάδα το κεράσι καλλιεργείται σε όλη της χώρα με το 80% της συνολικής παραγωγής να προέρχεται από τις περιοχές της Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας.

Επτά συνεταιριστικές οργανώσεις που εκπροσωπούν χιλιάδες παραγωγούς από τις τρεις περιοχές συνεργάζονται στο πρόγραμμα. Η καλλιέργεια φρέσκων κερασιών αποτελεί μια σημαντική αγροτική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές, που διαρκώς επεκτείνεται με νέες καλλιέργειες.

Οι τρεις περιοχές συνδυάζουν το κατάλληλο μικροκλίμα, τα εύφορα εδάφη, την συστηματική και οργανωμένη καλλιέργεια και την πολύχρονη παράδοση για την παραγωγή υψηλής ποιότητας κερασιών.

Οι συνεργαζόμενες συνεταιριστικές οργανώσεις διαθέτουν υπερσύγχρονες μονάδες ηλεκτρονικής διαλογής επεξεργασίας και τυποποίησης οι οποίες πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της αγοράς: AGRO, GLOBAL, ISO.

  • AΣΟΠ Επισκοπής  - Επικεφαλής,
  • ΑΣ Επισκοπής,
  • ΑΣ Ράχης Πιερίας «Άγιος Λουκάς»,
  • ΑΣ Άρνισσας,
  • ΑΣ Αρχάγγελος,
  • ΑΣΠΟ Ράχης,
    ΑΣ ΜΙΕΖΑ Νάουσας,
  • Επικεφαλής Εταίρος

Επικεφαλής εταίρος είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Οπωροκηπευτικών Επισκοπής - Ημαθίας (Α.Σ.Ο.Π. Επισκοπής) είναι ένας από τους σημαντικότερους Συνεταιρισμούς του Νομού Ημαθίας.

Ο ΑΣΟΠ Επισκοπής εφαρμόζει σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης με τις απαιτήσεις των προτύπων AGRO 2-1 & 2-2 και κανόνες ορθής Γεωργικής Πρακτικής σύμφωνα με το πρωτόκολλο GLOBAL G.A.P. V6 στις καλλιέργειες των παραγωγών.

Στόχος είναι ο αποτελεσματικότερος έλεγχος του πρωτογενή τομέα και η διασφάλιση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες και χωρίς υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων.

 Η παραγωγή προέρχεται από κτήματα που καλλιεργούνται στις περιοχές του κάμπου και τα ορεινά της Ημαθίας. Η συνεχής παρακολούθηση των κτημάτων και η συγκομιδή στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας βοηθούν ουσιαστικά στην σταθερά υψηλή ποιότητα των φρούτων.

H παραγωγή φρέσκων κερασιών στην Βουλγαρία αποτελεί την πλέον δυναμική δραστηριότητα του γεωργικού τομέα. Η καλλιέργεια κερασιών με την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. έχει αυξηθεί από το 17% το 2007 στο 22,5% το 2015, ως ποσοστό  των συνολικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Η μορφολογία, η γεωγραφία  και το κλίμα της χώρας επιτρέπουν την παραγωγή ιδιαίτερα γευστικών φρούτων ενώ η καλλιέργεια πραγματοποιείται από μικρούς παραγωγούς που συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές με διαφορετικές περιόδους συγκομιδής.

Κυριαρχούν οι νέες ποικιλίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από καλή εμφάνιση, ευχάριστη γεύση και την αντοχή κατά τη μεταφορά και ψυκτική αποθήκευση.

Ξεκινώντας από τις αρχές Μαΐου στις νότιες περιοχές -Σαντάνσκι και Πέτριτς, ακολουθεί η συγκομιδή των κερασιών στην περιοχή της Φιλιππούπολης, Παζαρτζίκ  και τις περιοχές του Σλίβεν, Καζανλάκ, Στάρα Ζαγόρα και Μπουργκάς. Ακολουθεί η Βόρεια Βουλγαρία και τέλος η συγκομιδή της περιοχής του Κιουστεντίλ.

H Εθνική Ένωση Κηπευτικών της Βουλγαρίας (BNHU), εκπροσωπεί το μεγαλύτερο και οργανωμένο τμήμα των παραγωγών κερασιών από όλη την χώρα.

Αποτελεί μη κερδοσκοπικό οργανισμό και ιδρύθηκε το 2003 με στόχο να προωθήσει την ανάπτυξη των εξαγωγών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των παραγωγών και των προϊόντων τους στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.